Formanden er central i det værdiskabende bestyrelsesarbejde og det stiller store krav til kompetencerne

Ekspertindlæg af Jette Ditlev: Ledelsestræner, fremtids-strategi-udvikler og bestyrelses professionel. Ejer af Ditlev Consulting.

I det gode og værdiskabende bestyrelsesarbejde spiller formanden en central rolle. Arbejdet og rollen afhænger naturligvis af virksomhedens størrelse, alder, ejerforhold osv. Enhver kan regne ud, at der er stor forskel på en stor børsnoteret koncern, en ejerledet mellemstor virksomhed eller en lille start-up. På samme måde som der i øvrigt også vil/bør være forskel på andre bestyrelsesmedlemmers opgaver og rolle. Selskabsloven skelner grundlæggende ikke og er gældende for alle kapitalselskaber, dvs. anparts- eller aktieselskaber. Fokus for dette indlæg er på ejerledede små og mellemstore virksomheder, der faktisk udgør knap halvdelen af alle A/S'er og ca. 70 % af alle Aps'er. I dette felt har jeg også selv min primære hjemmebane efter mere end 25 års arbejde i sådanne bestyrelser.

Lad os lige kort se på bestyrelsens opgave jf. Selskabslovens §115, der er central for bestyrelsesarbejdet. Her står bl.a., at bestyrelsen skal varetage den overordnede og strategiske ledelse og sikre en forsvarlig organisation, ligesom bestyrelsen skal sikre tilfredsstillende regnskabsaflæggelse, risikostyring og kapitalberedskab. Det kan grundlæggende koges ned til 3 overordnede opgaver: ledelsesopgaven, tilsynsopgaven og strategiopgaven. Eller med andre ord: kontrol af fortiden og sikring af fremtiden. Målet er at sikre værdiskabelse i selskabet på lang sigt uden dermed at miste fokus på den korte bane. Kontrolopgaven i den ejerledede virksomhed er i øvrigt ret speciel, da ejerskabet jo ligger på en (eller få) ejere, der således har fuld kontrol med bestyrelsen – og derfor kan man faktisk godt spørge: hvem kontrollerer egentlig hvem?

Uanset denne sløjfe, så spiller formanden en vigtig rolle. På det formelle plan skal formanden sikre indkaldelse til bestyrelsesmøder, dagsordener, referater og leder typisk bestyrelsesmøderne for blot at nævne nogle. Det er også formandens opgave at sikre en god tilrettelæggelse af bestyrelsens arbejde over (regnskabs)året, herunder antal bestyrelsesmøder og den tidsmæssige placering. Dette fastholdes typisk i et årshjul med temaer som f.eks. årsafslutning, kapitalstruktur, risiko, strategi, budget, evaluering af bestyrelsen. Formanden er endvidere det centrale bindeled mellem bestyrelsen og ejerlederen, ligesom formanden også typisk den allertætteste sparringspartner til ejerlederen. Det gælder den forretningsmæssige udvikling, men det gælder i høj grad også på det personlige plan og i forhold til ejerlederens familiemæssige forhold og relationer. Meget ofte spiller familien en stor rolle: arbejder i virksomheden, er repræsenteret i bestyrelsen, er udset til at spille en rolle i forbindelse med generationsskifte osv.

Hvad er et fair honorar til min virksomhed?

Besvar 4 hurtige spørgsmål og få et kvalificeret estimat
- det tager kun 2 minutter!

Formanden skal derfor vælges med omhu – i forhold til selskabets situation, strategi og ejerforhold. Og har virksomheden et ønske om udvikling og vækst – eller på sigt et ønske om ejerskifte – så gør man klogt i at finde en ekstern, dvs. udenfor den snævre familiekreds. Forskning fra f.eks. CBS viser, at eksterne i bestyrelsen skaber vækst i omsætning og produktivitet og dermed øger værdiskabelsen. Eller sagt på dansk: når ejerlederen henter kompetencer og erfaring udefra, er der mulighed for at forløse virksomhedens potentiale. Min egen erfaring er, at eventuelle købere og i øvrigt også virksomhedens samarbejdspartnere, f.eks. bank eller kunder, ser det som en klar fordel, at virksomheden har eksterne bestyrelsesmedlemmer.

Hvilke kompetencer og egenskaber skal ejerlederen så lede efter?

I min dialog med ejerledere bruger jeg som regel en tjekliste på 7 punkter, når formanden skal findes

• har bestyrelseserfaring, kan sikre og skabe den rette struktur og ramme for bestyrelsens arbejde, inkl. forretningsorden, rapportering, møder, dialog, bestyrelsesevaluering osv.

• har solid forståelse for virksomhedens forretningsmodel og evner at se virksomhedens fremtidige muligheder og potentiale

• bidrager til at sætte det rette hold, dvs. at skabe en stærk sammensætning af bestyrelsen, så den rette kombination af kompetencer er tilstede. Her er diversitet på alle dimensioner vigtig: alder, køn, faglig viden, erfaring osv. Det afgørende er relevante kompetencer i forhold til virksomhedens strategi og fokus

• skaber et solidt team-arbejde i bestyrelsen, så alle medlemmer bidrager og høres på bedste vis. Dette selvfølgelig på bestyrelsesmøderne, men også imellem og i forbindelse med onboarding af et nyt medlem f.eks.

• har "god kemi" med ejerlederen og kan fungere som en tæt sparringspartner til ejerlederen og dennes familie – også imellem møderne – og kan balancere imellem indsigt, råd og støtte

• har et for virksomheden relevant netværk, f.eks. til kunder eller samarbejdspartnere

• har den nødvendige tid og et honorering niveau, som er passende til opgaven og virksomheden

Det stiller ikke så få krav til bestyrelsesformandens personlige egenskaber og kræver f.eks. empati, situationsfornemmelse, tillidsskabende og troværdig adfærd, kommunikationsevner, evne til struktur og overblik, evne til at inddrage, forståelse for strategi og ledelse, er nysgerrig, åben og lydhør, kan udfordre samt er udstyret med en god portion humor, sund fornuft og overbærenhed!

Derfor: tiden med den klassiske advokat for bordenden og gamle mænd i bestyrelsen – udelukkende med direktør baggrund – er passé! Måske en kandidat med den nyeste viden indenfor digitalisering eller nye teknologier er den helt rette? En der ved noget om cybersikkerhed? Om grøn omstilling og klima? Om brugen af markedsplatforme i Kina? Om kundeindsigt? Om xx??

Nogle vil måske sige, at kravene til en moderne bestyrelsesformand er så høje, at det er ligesom et 5-benet lam: de ses kun yderst sjældent. Det tror jeg slet ikke. Men kravene til formandens selvindsigt, evner og erfaringer er allerede nu – og ikke mindst i fremtiden – skærpet. I en globaliseret verden med mere transparente forretningsmodeller, mange og store forandringer, stor konkurrence og eksponentiel udvikling kræves der bare noget andet. Og det kræver en ny type formand.

Og så har vi i øvrigt slet ikke talt om kravene til ejerlederen. For hvad kræver det af en ejerleder at have en bestyrelse med eksterne, herunder en dygtig formand? Det kræver som minimum, at ejerlederen er villig til at tage imod råd, dåd og idéer fra andre – og at give slip i kontrollen. Men det kræver også, at ejerlederen kan se, hvilke kompetencer, der er nødvendige for at udvikle selskabet. Lidt kækt siger jeg ofte til ejerledere "det er ikke sikkert, du får det du vil ha', men du får det, som du og din virksomhed har brug for".

FAKTABOKS

Bestyrelsens opgaver

§ 115. I kapitalselskaber, der har en bestyrelse, skal denne ud over at varetage den overordnede og strategiske ledelse og sikre en forsvarlig organisation af kapitalselskabets virksomhed påse, at

1) bogføringen og regnskabsaflæggelsen foregår på en måde, der efter kapitalselskabets forhold er tilfredsstillende,

2) der er etableret de fornødne procedurer for risikostyring og interne kontroller,

3) bestyrelsen løbende modtager den fornødne rapportering om kapitalselskabets finansielle forhold,

4) direktionen udøver sit hverv på en behørig måde og efter bestyrelsens retningslinjer og

5) kapitalselskabets kapitalberedskab til enhver tid er forsvarligt, herunder at der er tilstrækkelig likviditet til at opfylde kapitalselskabets nuværende og fremtidige forpligtelser, efterhånden som de forfalder, og bestyrelsen er således til enhver tid forpligtet til at vurdere den økonomiske situation og sikre, at det tilstedeværende kapitalberedskab er forsvarlig.

Kilde: Selskabsloven

Har du spørgsmål til artiklen, til nBoard generelt eller skal du selv i gang med at rekruttere? Kontakt os på info@nboard.dk eller på telefon 42 70 71 81. Du kan også læse mere om et nBoard opslag eller undersøge muligheden for at få lavet en shortlist. Hvis du selv ønsker at gå på jagt i vores database, kan du søge på kandidater via vores søgefilter. Er du endnu ikke kandidat, kan du oprette en gratis profil.