Bliv klog på hvad det kræver at etablere en bestyrelse eller et advisory board med disse 5 trin

Hos nBoard har vi i løbet af 2019 hjulpet mere end 30 spændende virksomheder med at finde de helt rette bestyrelsesmedlemmer eller advisory board medlemmer. Cirka halvdelen af disse har været førstegangsbestyrelser, og vi er ofte blevet spurgt om tips til hvordan man som ejerleder bedst håndterer processen fra A-Z. På den baggrund har vi nu sammenfattet denne 5 trins guide i samarbejde med ledende rekrutteringseksperter, som fører dig sikkert igennem processen med at etablere en bestyrelse eller et advisory board for første gang.1. Definer det overordnede mål med din virksomhed

Er det at vækste, konsolidere, sælge eller noget andet? Hvis du er i tvivl om hvor du gerne vil hen med din forretning, er det endnu vigtigere at du får etableret en bestyrelse, så I sammen kan definere den overordnede strategi samt hvad det kræver at nå derhen.

2. Identificer de manglende kompetencer

Når det overordnede mål er defineret for virksomheden, skal du finde ud af hvilke kompetencer der mangler for at realisere dette mål. Dette kunne for eksempel være kompetencer inden for internationalisering, teknologi eller HR. Der findes her en række gratis skabeloner og tilbud som kan hjælpe dig med dette. Vi anbefaler dig enten at kontakte dit lokale erhvervshus, som har ansat erfarne rådgivere til at hjælpe virksomhedsejere med netop dette eller at tage en uforpligtende snak med en af nBoards konsulenter, som kan hjælpe dig igennem hele processen.

3. Find 3-5 potentielle formandskandidater

Når du har styr på hvilke kompetencer du søger, skal du finde potentielle bestyrelsesformænd eller kvinder som har nogle af disse kompetencer. Det er usandsynligt at de bedste kandidater er i dit netværk, så dan dig et overblik over potentielle kandidater før du lover noget til nogen. For en formand vil man ofte kræve, at kandidaten har bestyrelseserfaring og/eller en bestyrelsesuddannelse. Vi har udviklet markedets bedste platform til at finde de rette kandidater hvor du enten kan gå på jagt selv, lave et åbent opslag eller få hjælp af en af vores jobkonsulenter som præsenterer de 5 bedste kandidater inden for tre dage på baggrund af en indledende telefonsamtale.

LÆS OGSÅ: Hvorfor få en bestyrelse eller advisory board

4. Interviews!

Når du har fundet 3-5 relevante kandidater som har de efterspurgte kompetencer, skal du snakke med dem alle før du vælger din favorit. Spørg ind til deres kompetencer, om de har den fornødne tid til at varetage posten og mærk efter om der er kemi mellem jer. Hav en agenda klar til dine interviews, så tiden ikke løber fra jer og så de forskellige interviews forløber nogenlunde ens. Det er en vigtig beslutning, så sørg for at vælge rigtigt og få gerne en 2nd opinion fra en kollega. Hvis du er i tvivl kan det være en god idé at interviewe visse kandidater to gange.

5. Forhandlinger

Du har nu et match og i skal sammen definere konkrete mål for bestyrelsesformanden samt forhandle et honorar. Ønsker I at tilføje flere medlemmer til bestyrelsen, kan dig og formanden sammen gentage processen. Har du spørgsmål vedrørende bestyrelseshonorering, henviser vi til vores honorarguide her på nBoard Academy. Vær opmærksom på, at vi også tilbyder kontraktskabeloner til både bestyrelser og advisory boards for 995 som kan bruges af hele bestyrelsen.

Hvorfor overhovedet etablere en bestyrelse?

Fordi det er en rigtig god investering for din virksomhed. I den moderne tidsalder skal virksomheder kontinuerligt genopfinde sig selv, hvis ikke de vil risikere at blive udkonkurreret af den hastige innovation og globalisering i samfundet. Dette kræver de rette kompetencer. Studier fra CBS har vist, at virksomheder med en professionel ekstern bestyrelse omsætter for 25-40% mere per medarbejder end virksomheder med tantebestyrelser. De danske ejerledere har ganske enkelt brug den sparring og struktur som etableringen en bestyrelse medfører, for at drive deres forretning bedst muligt.

Vil du i gang med at rekruttere? nBoard kan assistere dig gennem hele processen. Kontakt os på info@nboard.dk eller på telefon 42 70 71 81. Du kan også læse mere om et nBoard opslag eller undersøge muligheden for at få lavet en shortlist. Hvis du selv ønsker at gå på jagt i vores database, kan du søge på kandidater her