Er det en god investering at etablere en professionel bestyrelse? Samtale med professor Niels Westergård-Nielsen.

Du ved det godt. Du burde etablere en professionel bestyrelse eller et advisory board og få hjælp til de tunge strategiske beslutninger, som du ofte står alene med som ejerleder. Men du har travlt og det kan være svært at investere tid på den korte bane for at opnå et afkast på længere sigt. Tid er en knap ressource for dig og du spørger dig selv, om effekten af at få en bestyrelse overhovedet er stor nok til, at det er det værd?

Besvarelsen af dette spørgsmål har indtil for nylig været baseret på anekdotisk evidens. De fleste har nok vidst, at virksomheder med professionelle bestyrelser klarer sig bedre end deres konkurrenter, men er dette nødvendigvis bestyrelsens fortjeneste? Eller er data farvet af, at sunde virksomheder er de eneste der har råd til en professionel bestyrelse?

Der er en positiv effekt på omsætning, bundlinje og produktivitet af at etablere både bestyrelser og advisory boards

Det er ikke tilfældigt, at både venture og kapitalfonde ofte laver radikale ændringer i bestyrelsen når de investerer i en ny virksomhed og ønsker at maksimere værdiskabelsen. Tal fra CBS rapporten ‘Bestyrelser i Ejerledede Virksomheder’ som udkom i oktober 2019 viser nemlig, at virksomheder som optager eksterne bestyrelsesmedlemmer får et boost i både omsætning og produktivitet.

“Vores undersøgelse viser, at optag af eksterne medlemmer i hidtil interne bestyrelser (bestående af eksempelvis familie, ejere eller ansatte) er en katalysator for vækst i omsætning og produktivitet, særligt i små selskaber med 10-49 ansatte.”

Niels Westergård-Nielsen påpeger ligeledes, at det største boost opnås, hvis professionaliseringen af bestyrelsen sker i kombination med en mere general professionalisering af hele virksomheden. Desuden anbefales det løbende at evaluere bestyrelsens arbejde for at sikre, at arbejdet skaber værdi for ledelsen samt at medlemmerne i bestyrelsen besidder de rette kompetencer. Du kan læse mere om bestyrelsesevalueringer her.

Hvor er det så konkret, at bestyrelsen skaber værdi?

Matter Pension, som arbejder på at gøre de danske aktieporteføljer grønnere, er en af de virksomheder som efter etableringen af et advisory board har oplevet eksplosiv vækst.

”Etableringen af et advisory board var for os den bedste måde at få tilført nogle af de kompetencer, som vi ikke selv havde som ejerledere. Advisory boardet har blandt andet hjulpet os med at sætte den overordnede strategi, og har været vigtige sparringspartnere i mange tunge strategiske- og tekniske beslutninger. De har også bidraget til at gøre os bevidste om fremtidige risici, som vi ikke selv havde set” udtaler direktør Niels Fibæk-Jensen, som i 2017 var med til at stifte virksomheden der i dag tæller 19 ansatte.

LÆS OGSÅ: Guide til etablering af bestyrelse eller advisory board

Udover innovation, strategi, salg og risikostyring kan en professionel bestyrelse også bidrage til at digitalisere eksisterende forretningskanaler. En rapport fra 2017 af ’Det Digitale Vækstpanel’ estimerede eksempelvis at potentialet ved bedre digitalisering i små- og mellemstore virksomheder i 2025 er 17 mia. kr. inden for produktion samt 16 mia. kr. inden for service og handelsbranchen. Her kan virksomheder via en bestyrelse eller et advisory board med nBoards hjælp tilføje eksperter som tidligere landedirektør i IBM, tidligere direktør i JustEat eller en lang række iværksættere med exits i bagagen inden for teknologi, som kan hjælpe dig med at få det maksimale ud af din virksomhed.

Hvad kræver det at komme i gang?

Vil du i gang med at realisere det fulde potentiale i din virksomhed? Så se vores separate nBoard Academy guide til etableringen af en bestyrelse indeholdende følgende 5 steps:

  1. Definer det overordnede mål med din forretning.
  2. Identificer de manglende kompetencer.
  3. Find kandidater med de rette kompetencer.
  4. Interview de udvalgte kandidater.
  5. Indgå en aftalese også vores honorarguide.
Vil du i gang med at rekruttere? nBoard kan assistere dig gennem hele processen. Kontakt os på info@nboard.dk eller på telefon 42 70 71 81. Du kan også læse mere om et nBoard opslag eller undersøge muligheden for at få lavet en shortlist. Hvis du selv ønsker at gå på jagt i vores database, kan du søge på kandidater her