Hvordan angriber du bedst den forestående rekruttering? I denne guide diskuterer vi fordele og ulemper ved de forskellige løsninger.

Hos nBoard forsøger vi at ruske op i den traditionelle måde at anskue rekrutteringen til de danske bestyrelser på, som i vores optik er håbløst forældet. Bestyrelserne tages ikke seriøst nok, og netop derfor har mange af de danske SMV’er familiebestyrelser som mere er en konstellation på et papir end et organ som hjælper ejerne/ledelsen med det, de burde: at agere ambassadører, lægge strategi samt at støtte og motivere.

Vi kunne tale længe om den positive effekt af bestyrelser, men nok om det for nu. Lad os antage, at du har købt ind på idéen om, at din virksomhed har brug få at få tilført kompetencer og nu blot leder efter de perfekte kandidater til din bestyrelse eller dit advisory board. Du har nu følgende måder, hvormed du kan angribe rekrutteringen:

1. Netværk: Den gamle metode, hvor feltet af potentielle kandidater er begrænset til dit netværk eller dit netværks netværk. Tanken om at rekruttere vil ofte ligge i dit baghoved i et godt stykke tid, men da det ikke er en særlig struktureret proces, kan det tage lidt tid at få taget tyren ved hornene. Hvis det overhovedet bliver gjort.

Fordele: Nemt og bekvemt. Du behøver ikke at etablere en helt ny relation, hvis personen du hyrer kommer fra dit tætte netværk.

LÆS OGSÅ: Honorarguide - så meget koster en bestyrelse

Ulemper: Du fisker i den samme lille andedam, som du plejer, og får ikke afsøgt resten af markedet. Dette medfører en snert af uprofessionalisme, samt at du ikke kan stille lige så mange krav til kandidaten. Kender du en der ved noget om ledelse? Med stor sandsynlighed! Kender du en der ved noget om ledelse kombineret med B2B salg på et givent eksportmarked? Mindre sandsynligt!

2. Databasesøgninger: Hos nBoard har vi skabt Danmarks største database med tusindvis af kandidater og mener, at dette er et glimrende sted at starte din søgen. Med vores gratis søgeredskab i hånden, kan du fiske i en større andedam blandt screenede kandidater, som du ved er motiverede.

Fordele: Uforpligtende, overskueligt og gratis. Søg blandt et stort udvalg af kandidater og tag kontakt til de bedste.

Ulemper: Den lidt mere tidskrævende gør-det-selv-løsning. Derudover har rekrutteringer for hundredevis af virksomheder lært os, at CV’et (nBoard profilen) ikke siger alt om en kandidat. Ved at søge i databasen får du et overfladisk kendskab til kandidaten som beriges i en ansøgning.

3. Headhuntere: Hos nBoard er vi begejstrede for headhuntere og samarbejder med nogle af de bedste i markedet. Flere headhuntere bruger sågar vores platform til søgninger. De er menneskekendere af natur og har gode forudsætninger for at sætte sig i kundens sted. Desværre bruger de hovedparten af deres tid på at identificere potentielle kandidater og initiere en dialog - dette tager tid og er dyrt!

Fordele: Du afsøger en markant større del af markedet, og det fremstår noget mere professionelt, hvilket også afspejles i bestyrelseslokalet. Sandsynligheden for at finde en bedre kandidat og få mere diverse kompetencer repræsenteret er noget højere end ved netværkssøgninger.

Ulemper: Det er manuelt og derfor også langsomt og dyrt. De primære omkostninger er bundet op på, at al kontakt til potentielle kandidater sker outbound fordi præmissen er, at det helst skal være lidt småhemmeligt. Somme tider med god grund, andre gange blot fordi det altid har været sådan.

4. Åbne opslag: Tal fra rekrutteringsbureauet Ballisager har vist, at åbne opslag anvendes i forbindelse med 76 pct. af alle fastansættelser, alt imens det tilsvarende tal for bestyrelser blot er 4 pct. ifølge bestyrelsesnetværket BoardPartner. Med andre ord foregår de fleste rekrutteringer til de danske bestyrelser i dag i skyggen. Denne præference for diskretion er i vores optik kilden til problemet beskrevet i indledningen af denne artikel.

Fordele: Med et åbent opslag får du en enorm rækkevidde (vores opslag når mere end 10.000 kandidater), og dermed kommer du ikke til kandidaterne, de kommer til dig. Dette skærer en betydelig del af omkostninger væk, eksponerer din virksomhed - og vigtigst af alt sikrer, du at kandidaterne er top motiverede, også selvom du arbejder med et begrænset honorar. Du får afsøgt hele markedet og sikrer dig, at du finder den bedste kandidat til jobbet.

LÆS OGSÅ: Case: Gartneri med 167 ansatte fandt deres nye bestyrelsesmedlem på nBoard.

Ulemper: Selvom vi på nBoard godt kan lave anonyme opslag, foretrækker vi fuld transparens. Således er du nødsaget til at eksponere din søgning bredt samt være villig til at etablere en ny relation udenfor dit netværk. En anden kendt ulempe er, at arbejdsbyrden er større, da du skal læse ansøgninger igennem. Hos nBoard har vi dog skabt en brugervenlig platform, så du nemt kan overskue det. Afslag og feedback-samtaler? Det står vi naturligvis for, så du kan fokusere tiden på de kandidater du kan lide.

Vil du i gang med at rekruttere? nBoard kan assistere dig gennem hele processen. Kontakt os på info@nboard.dk eller på telefon 42 70 71 81. Du kan også læse mere om et nBoard opslag eller undersøge muligheden for at få lavet en shortlist. Hvis du selv ønsker at gå på jagt i vores database, kan du søge på kandidater her. Har du endnu ikke bruger, kan du oprette en gratis profil her.